Veel gestelde vragen

Medische zaken

Een medische beoordeling is de inschatting van de medisch adviseur of er sprake is van een normaal of verhoogd risico op uw overlijden. Indien u kiest voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid dan wordt ook het risico op arbeidsongeschiktheid beoordeeld. De medisch adviseur maakt deze inschatting op basis van de medische gegevens verkregen uit de gezondheidswaarborgen en algemene statistische gegevens. Deze inschatting zet de medisch adviseur om in een medisch advies aan de verzekeringsmaatschappij.

Om een overlijdensrisico verzekering te kunnen afsluiten, wil een maatschappij meer weten over uw gezondheid, nu en in het verleden. Zo kan een inschatting worden gemaakt van het overlijdensrisico.

Er zijn verschillende manieren om inzicht in uw gezondheid, nu en in het verleden, te krijgen. Dit worden gezondheidswaarborgen genoemd. Hieronder ziet u wat de verschillende waarborgen inhouden.

  • Verkorte en uitgebreide gezondheidsverklaring
    Deze verklaring bestaat uit vragen over uw gezondheid. U moet de (verkorte) gezondheidsverklaring volledig en naar waarheid invullen en ondertekenen.
  • Kort aanvullend medisch onderzoek (KAMO)
    Dit onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en een urineonderzoek. Het onderzoek kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een huisarts, niet uw eigen huisarts. De verzekeringsmaatschappij betaalt de kosten voor dit onderzoek.
  • Aanvullend medisch onderzoek (AMO)
    Dit onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. Het onderzoek kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts, niet uw eigen arts. De verzekeringsmaatschappij betaalt de kosten voor dit onderzoek.
  • Huisartsenkeuring
    Deze keuring bestaat uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en een urineonderzoek. De keuring kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een huisarts, niet uw eigen huisarts. De verzekeringsmaatschappij betaalt de kosten voor deze keuring.
  • Internistenkeuring
    Deze keuring bestaat uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje, een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek. De keuring kan gedaan worden door een keuringsinstantie of een arts, niet uw eigen arts. De verzekeringsmaatschappij betaalt de kosten voor deze keuring.

In de brochure van het Verbond van Verzekeraars U moet gekeurd worden! En nu? leest u meer over onderzoeken of keuringen.

De medische onderzoeken en keuringen mogen niet door uw eigen huisarts of internist gedaan worden. U kunt zelf een andere huisarts of internist vragen het onderzoek uit te voeren of dit via een keuringsinstantie doen.

Een keuringinstantie voert een keuring of onderzoek vaak sneller uit dan een huisarts of internist. Wilt u hier gebruik van maken? Dan kunt u uitsluitend bij de volgende keuringinstanties terecht:

De uitkomst van de gezondheidswaarborgen geven inzicht in uw gezondheid nu en in het verleden. Deze informatie gebruikt de medisch adviseur om een medische beoordeling te maken. De medisch adviseur kan u vragen om aanvullende informatie.

De verzekeringsmaatschappij ontvangt het medisch advies van de medisch adviseur. Dat advies kan een van de volgende gevolgen hebben:

  • de maatschappij accepteert de verzekering met de standaard voorwaarden; u ontvangt een polis;
  • de maatschappij kan de verzekering accepteren op afwijkende voorwaarden; u ontvangt een nieuw premievoorstel;
  • de maatschappij wijst de dekking 'uitkering bij overlijden' en/of de dekking 'premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid' (tijdelijk) af; u ontvangt hierover een brief.

Meestal adviseert de medisch adviseur een verzekerde normaal te accepteren. Als hij afwijkende voorwaarden of een afwijzing adviseert dan stuurt hij een brief met uitleg hierover naar de verzekerde.

Een herbeoordeling van het medisch advies is in sommige gevallen mogelijk. Daarvoor kunt u uw verzoek naar de verzekeringsmaatschappij sturen.

www.threeoaks.nl  |  Copyright © ThreeOaks 2019  |  JDK Web